Kako se spakirati za prvi let avionom?

first time flying, prvi let avionom

Iz godine u godinu kontrole na aerodromima postaju sve rigoroznije, sve se više predmeta nalazi na popisu „zabranjenih“, a aviokompanije mijenjaju način poslovanja. I to tako da su avionske karte sve skuplje, usluge koje nude za vrijeme leta sve češće naplaćuju, a ograničenja vezana uz prtljagu sve su veća.

Bez obzira kojom kompanijom letite, prvi let avionom može biti prilično stresan. Prije nego što uopće poletite, trebate se dobro informirati. Postoji puno sitnica koje su od velike važnosti kada letite i sa svima njima treba biti vrlo dobro upoznat prije nego što dođete na aerodrom. Više o proceduri na aerodromu pročitajte ovdje, a u nastavku slijede savjeti kako se spakirati za prvi let avionom.

Što nikako ne smijem zaboraviti ponijeti na put?

Jedine dvije stvari koje ne smijete zaboraviti ponijeti sa sobom su osobna iskaznica ili putovnica (ovisno o državi u koju putujete) i gotovina i/ili bankovne kartice. Bez svega drugog možete, i to su ujedno dvije stvari na koje trebate paziti kao na oko u glavi prilikom putovanja. Izgubljeni dokument donosi probleme i u destinaciji i prilikom izrade novog, a novci… pa, znate i sami. Od ostalih stvari na popisu se svakako nalaze fotoaparat, mobitel i čepići za uši koji mogu biti vrlo korisni ako ćete spavati u hostelima, avionu ili na bilo kojem malo bučnijem mjestu.

Koliko prtljage smijem ponijeti?

Na svakoj avionskoj karti jasno je navedena količina i težina prtljage koju smijete ponijeti sa sobom u avion. Putnicima ekonomskog razreda bez nadoplate je dopušteno ponijeti jedan komad ručne prtljage (kod nekih kompanija uz njega se može uzeti i torba s laptopom, ženska torbica ili neka druga manja torbica, a kod nekih je striktno ograničeno na taj jedan komad) i jedan komad predane prtljage.

Težina se razlikuje od kompanije do kompanije, ali najčešće iznosi 8 (do 10) kg za ručnu prtljagu koja ide s vama u kabinu i do 23 kg za predanu prtljagu. Svaki prekomjerni kilogram se papreno naplaćuje, tako da je višestruko isplativije ponijeti manje prtljage ili, ako vam je baš potrebna, platiti dodatnu torbu. Cijene dodatne torbe ovise o kompaniji, ali obično iznose od 50 do 100 eura ili dolara po torbi (na primjer Delta naplaćuje $100, a Lufthansa i Croatia Airlines €75). Pitanje je, kako ćete znati koliko vam je teška prtljaga? Na eBayu se za sitne novce mogu pronaći razne vage za prtljagu koje mogu biti od ogromne pomoći prilikom putovanja. Svoju sam nabavila za 20-ak kuna i smatram je najboljom investicijom do sada. Ako ne želite naručivati s interneta, potražite ih u dućanima s ribičkom opremom.

Osim težine, prtljaga je ograničena i veličinom. Ručna prtljaga tako (najčešće) smije biti maksimalnog zbroja svih dimenzija do 115 cm (55x40x20 cm), a predana do 158 cm.

first time flying

Source / izvor / origen: http://goo.gl/KDkysd

Koja su pravila za pakiranje ručne prtljage?

Pakiranje ručne prtljage može biti pravi izazov, pogotovo ako putujete samo s njom. Postoje točna pravila što smijete, a što ne smijete staviti u torbu koja ide s vama u kabinu.

Za početak, sve elektronske uređaje svakako stavite u ručnu prtljagu. S predanom prtljagom aerodromski radnici ne postupaju baš najbolje i ne odgovaraju ako vaš laptop na odredište stigne s puknutim ekranom jer su na vašu torbu bacili još tri druga kofera. Dakle – elektronika u ručnu. Novac i druge vrijedne stvari također (ključevi, dokumenti, naočale i slično).

Količina tekućina koju smijete unijeti u kabinu ograničena je na 1 litru, pri čemu svaka pojedinačna tekućina ne smije biti u ambalaži većoj od 100 ml. Dakle, u kabinu smijete unijeti do deset tekućina pakiranih u ambalaže do 100 ml i moraju se nalaziti u prozirnoj vrećici sa zatvaračem (sličnoj onima za zamrzavanje, samo obavezno mora imati zatvarač). Takve se vrećice mogu dobiti ili kupiti na aerodromu (u Zagrebu se prodaju na kiosku za jednu kunu). Pod tekućine se ubrajaju i labelo, maskara, pasta za zube i slične stvari na koje bismo prilikom pakiranja mogli zaboraviti, a tijekom sigurnosnog pregleda mogu uzrokovati probleme. Ovo pravilo se ne odnosi na tekućine kupljene na aerodromu nakon prolaska sigurnosne kontrole, tako da u duty free dućanu možete kupiti vodu ili neku drugu tekućinu.

U ručnoj prtljazi ne smiju biti nikakvi oštri predmeti (noževi, škarice, metalne rašpice, vadičep…), oružje i igračke u obliku oružja i drugi potencijalno opasni predmeti. Takve stvari možete ponijeti u predanoj prtljazi, ali ne i u ručnoj.

tsa liquids bag

Source / izvor / origen: http://goo.gl/mX01LU

Smijem li koristiti elektroniku za vrijeme leta?

Elektronika se smije koristiti za vrijeme leta, ali ne tijekom polijetanja i slijetanja, odnosno kada je u kabini upaljen znak zabrane korištenja elektronskih uređaja. Znači, može se slušati muzika, fotografirati, koristiti laptop pa čak i mobitel (ali posljednje dvoje samo u avionskom modu).

Gdje preuzimam predanu prtljagu?

Predana prtljaga preuzima se na odredišnom aerodromu. Ako imate vezani let (primjerice Zagreb – Zürich – New York), prtljagu gotovo uvijek preuzimate na konačnom odredištu, odnosno u New Yorku. Kabinsko osoblje prije slijetanja često zna reći na kojoj će se pokretnoj traci nalaziti prtljaga s vašeg leta ili to možete provjeriti na ekranima koji se nalaze kraj pokretnih traka. Kako biste stigli do prostorije gdje se nalaze trake, po izlasku iz aviona samo treba pratiti oznake za „baggage claim“.

Kako bi što jednostavnije pronašli svoju prtljagu, kupite neku prepoznatljivu torbu ili stavite neku oznaku na nju. Najčešće su sve torbe crne, plave ili crvene. Da, crvene. Tako da, ili kupite torbu neke druge boje, ili stavite oznaku poput naljepnice, šala, vezice… Olakšat će vam život.

Prije leta provjerite koja pravila vrijede za kompaniju s kojom letite jer se neke stvari mogu razlikovati od kompanije do kompanije. 

Ugodan let!

Maja

Born in Zagreb, studying in Switzerland, working in Dubai, dating Mexican... I cannot be more international than I currently am.

 • https://www.facebook.com/wahal.shubham Shubham Wahal

  Brilliant Maja!!! Really helpful :)

 • Maja

  Thank you for reading it :)

 • mirjana

  Uz pomoć ovih informacija mogla bih se čak i ja snaći. Jako dobro!

  • Maja

   Računam da ćeš se snaći kad ćeš mi dolaziti u posjetu… gdje god :)

 • JustMe

  Pozdrav Majo,

  oprostite na priglupom pitanju, ali nije mi jasno da li je dozvoljeno unijeti bocu alhoholnog pića u checkiranoj prtljazi? Za par mjeseci putujem u Kinu, nosila bih bocu medice. :)

  • Maja

   Bok, može se… trebala bi biti kupovna tj. s etiketom, ali prolaze i domaća pakiranja. Možeš je ponijeti bez problema, samo dobro zamotaj u robu da se ne razbije i ako nosiš domaću budi svjesna da postoji onaj 1% šanse da će ti je uzeti.